Categorieën
Wonen

Welke soorten wekkers zijn er zoal?

Vroeger werden mensen wakker gemaakt door de klokslagen van de kerk, de dieren buiten en zonnestralen de binnen in huis schenen. Mensen maakten het niet altijd op tijd, vanzelfsprekend, door hun gebrek aan een middel om op tijd gewekt te worden. Dat hebben wij vandaag de dag echter wel: de wekker.

‘s Ochtends

Je vind ze overal terug, in elk huis. Op onze gsm, nachtkastje,.. Effectief iedereen bezit er een. En ook al is het een handige luxe, is het geluid van je wekker in de ochtend een van de minst plezierige geluiden om te horen. We drukken vaak de snooze-knop, om toch een extra 10 minuten slaap te krijgen. Het risico dat we vaak lopen is om dan weer te laat uit bed te springen, en ons ontbijt te moeten eten terwijl we onze schoenen en jas haastige aantrekken. Dit klinkt niet echt als een productieve ochtend routine, toch?

Nog voordat jouw voeten de grond hebben geraakt, loop jij al achter op je planning. Toch start jij het merendeel van je dagen zo.

Hoewel we elke keer zeggen dat vroeger zullen gaan slapen en de volgende dag op tijd zullen opstaan, komt er niet vaak veel van in huis. Toch is het gemakkelijker dan we zouden denken. Je avond goed afsluiten, en je ochtend goed starten speelt ook een belangrijke rol op vlak van fysische en mentale gezondheid. Er zijn eindeloze aantallen artikelen op het internet, met tips om een gezonde routine te ontwikkelen die je hier mee kunnen helpen.

soorten klokken

Ondanks voorgaande pogingen in de 17e eeuw, wordt de Amerikaanse uitvinder Levi Hutchins benoemd als de eerste die in 1787 succesvol een wekker voor eigen gebruik ontwikkelde. Hij leefde van augustus 17, 1761 tot juni 13, 1855. Hij was actief tijdens de American Revolutionary War, waar hij diende als soldaat in het

leger onder commando van zijn vader. Kort na 1777 keerde hij terug naar zijn familie, en zette hij zijn carrière verder als machinist samen met zijn broer, Abel. Ze kochten samen een boerderij, die ze later ombouwen tot een winkel. Hier maakte Levi Hutchins de eerste werkende wekker, die hij dan ook begon te verkopen, en sloot zijn leven af als klokkenverkoper. Het idee van de wekker verspreidde zich wereldwijd, en werd wereldwijd actief gebruikt tot de dag van vandaag.

wekkerradio

Wanneer het apparaat ook een radio bevat, spreekt men van een wekkerradio. Zoals de naam zegt, is dit een wekker met radio functie. Het merendeel van deze soort wekkers heeft ook bluetooth en andere connectie mogelijkheden waardoor de wekker ook als speaker functioneren.

klassieke wekker

De klassieke ouderwetse wekker is een mechanische klok die dagelijks opgewonden moet worden. Er zitten twee bellen op en een klepel in het midden. Wekkertijd kan op de achterkant worden ingesteld

wekker met kwartsuurwerk

Dan zijn er wekkers, werkend op batterijen, met kwartsuurwerk en digitale wekkers met LCD- of LED-displays. Alle klokken die onder deze term vallen werken op batterijen en/of elektriciteit. Het wekkergeluid kan vaak naar keuze worden ingesteld en ook heeft een digitale klok-weergave, in plaats van de klassieke wijzer.