Categorieën
Kantoor

Vatbaarheid voor angst

Naast hun onvoorspelbaarheid en hun vatbaarheid voor angst, honger en vermoeidheid, denken en bewegen soldaten van vlees en bloed op een tijdschaal die steeds achterhaalder wordt. Van de tijd van Nebukadnezar tot de tijd van Saddam Hoessein werd oorlog altijd gevoerd volgens een organisch tijdschema. Discussies duurden uren, veldslagen kostten dagen en oorlogen sleepten zich jarenlang voort. Cyberoorlogen hoeven daarentegen maar een paar minuten te duren. Als de luitenant van dienst bij een cybercommando ziet dat er iets geks gebeurt, pakt hij de telefoon om zijn superieur te bellen, die direct het Witte Huis waarschuwt. Maar helaas, tegen de tijd dat de president naar de rode telefoon reikt, is de zakelijke energie vergelijken oorlog al verloren.

Een geavanceerde cyberaanval kan binnen luttele seconden het Amerikaanse elektriciteitsnet platleggen, de Amerikaanse luchtverkeersleiding in de war sturen, talloze industriële ongelukken veroorzaken in kerncentrales en chemische fabrieken, de communicatienetwerken van politiek, leger en inlichtingendiensten verstoren en financiële gegevens vernietigen, zodat er biljoenen dollars in rook opgaan en niemand meer weet wat van wie is. Het enige wat de publieke hysterie nog enigszins zal indammen is dat het internet, de televisie en de radio dan ook platliggen, zodat het volk niet op de hoogte is van de volledige omvang van de ramp.

Op kleinere schaal kunnen we kijken naar twee drones die in een luchtgevecht verwikkeld zijn. De ene drone kan het vuur pas openen na toestemming van een menselijke operator in een verre bunker. De andere werkt volledig autonoom. Welke drone denk je dat er wint? Als het aftandse restant van de Europese Unie in het jaar 2093 drones en cyborgs stuurt om een nieuwe Franse Revolutie in de kiem te smoren, zal de Parijse Commune elke beschikbare hacker, computer en smartphone mobiliseren, maar het overgrote deel van de zakelijke energie mensen zal niet van enig nut zijn, hoogstens als schild. Het is veelzeggend dat de meerderheid van de burgers bij veel asymmetrische conflicten nu al wordt gereduceerd tot menselijke schilden tegen geavanceerd wapentuig.