Categorieën
Wonen

Systematisch biometrische gegevens

Sommige mensen gebruiken die apps zonder er al te veel bij na te denken, maar voor andere is het al een ideologie of zelfs een religie. De Quantified Self-beweging beweert dat het zelf puur en alleen bestaat uit wiskundige patronen. Deze patronen zijn zo complex dat de menselijke geest ze nooit zal doorgronden. Als je dus jezelf wilt kennen, zoals het oude adagium luidt, moet je geen tijd verspillen aan filosofie, meditatie of psychoanalyse, maar systematisch biometrische gegevens verzamelen en die voor je laten analyseren door algoritmen, die je dan kunnen vertellen wie je bent en wat je moet doen. Het motto van deze beweging luidt: zelfkennis door cijfers.

In 2000 veroverde de zanger Shlomi Shavan de Israëlische hitparade met zijn hit ‘Arik’, over een jongen die geobsedeerd is door de ex van zijn vriendin, die Arik heet. Hij wil per se zakelijke energie vergelijken weten wie er beter is in bed, hij of Arik. Zijn vriendin ontwijkt de vraag en zegt dat het gewoon anders is met hem. De jongen neemt daar geen genoegen mee en roept: ‘Cijfers wil ik!’ Voor dat soort jongens heeft het bedrijf Bedpost nu biometrische armbandjes die je kunt dragen tijdens de daad. De armband verzamelt gegevens over onder andere hartslag, zweetproductie, duur van de daad, duur van het orgasme en het aantal calorieën dat je verbrandt. De gegevens gaan naar een computer, die de informatie analyseert en je bedprestaties aan de hand daarvan cijfers geeft. Dus geen neporgasmes meer en geen: ‘Hoe was het voor jou?’

Het is best mogelijk dat mensen die zichzelf waarnemen via de constante tussenkomst van dergelijke apps zichzelf op zeker moment meer gaan zien als een verzameling biochemische systemen dan als individuen en dat hun beslissingen steeds vaker de tegenstrijdige eisen van al die verschillende systemen zullen weerspiegelen.27 Stel dat je twee vrije uren per week hebt en niet goed weet of je dan moet gaan schaken of tennissen. Een goede vriend zou vragen: ‘Wat geeft je hart je in?’ Dan antwoord jij: ‘Nou, wat mijn hart betreft lijkt het me logisch dat ik beter kan gaan zakelijke energie tennissen. Dat is ook beter voor mijn cholesterol en mijn bloeddruk. Maar volgens mijn fMRI-scans moet ik nodig mijn linker prefrontale cortex trainen. In mijn familie komt nogal veel dementie voor en mijn oom kreeg het al heel jong. Volgens de laatste onderzoeken kan een wekelijks potje schaak dementie uitstellen.’