Categorieën
Interieur

De geestestoestand

Daarnaast hebben wetenschappers zich beziggehouden met de geestestoestand van mensen die als gezond en normatief worden beschouwd. Het meeste wetenschappelijke onderzoek op het gebied van de menselijke geest en de menselijke belevingswereld is echter uitgevoerd met mensen uit westerse (lees: hoogopgeleide, geïndustrialiseerde, rijke, democratische) samenlevingen, die geen representatieve steekproef van de mensheid vormen.

Onderzoekers van de menselijke geest schijnen tot dusver te denken dat Homo sapiens Homer Simpson is. In een baanbrekend onderzoek uit 2010 namen Joseph Henrich, Steven J. Heine en Ara Norenzayan systematisch alle artikelen door die tussen 2003 en 2007 waren gepubliceerd in zakelijke energie vergelijken toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften die bij zes verschillende specialisaties binnen de psychologie hoorden. Ze ontdekten dat er in die artikelen allerlei algemene beweringen werden gedaan over de menselijke geest, maar dat de onderzoeksgegevens meestal exclusief waren ontleend aan westerse proefpersonen. In artikelen uit het Journal of Personality and Social Psychology, het beroemdste tijdschrift op het terrein van sociale psychologie, bestond bijvoorbeeld 96 procent van de proefpersonen uit westerlingen en 68 procent uit Amerikanen. Daar komt nog bij dat 67 procent van de Amerikaanse proefpersonen en 80 procent van de niet-Amerikanen uit psychologiestudenten bestond! Met andere woorden: meer dan twee derde van de onderzoekssubjecten uit onderzoeken die in dit prestigieuze tijdschrift werden geplaatst waren psychologiestudenten aan westerse universiteiten.

Henrich, Heine en Norenzayan stelden half voor de grap voor dat het tijdschrift zijn naam misschien beter kon veranderen in The Journal of Personality and Social Psychology of American Psycbology Students. Twee Psychologiestudenten komen in zoveel onderzoeken voor omdat hun hoogleraren ze aan experimenten laten meedoen. Als ik hoogleraar psychologie ben aan Harvard, is het voor mij veel makkelijker om experimenten met mijn zakelijke energie eigen studenten uit te voeren dan met de inwoners van een door misdaad geteisterde achterbuurt van Boston, laat staan dat ik naar Namibië zou moeten reizen om jagers-verzamelaars in de Kalahariwoestijn te ondervragen.