Oorzaken en intenties

Oorzaken en intenties ‘Freds ouders waren te laat. De cateraars werden elk moment verwacht. Fred was kwaad.’ Nu u deze zin hebt gelezen, weet u waarom Fred kwaad is, en niet omdat de cateraars elk moment werden verwacht. In uw associatieve brein zijn een gebrekkige punctualiteit en kwaadheid aan elkaar verbonden als oorzaak en gevolg, terwijl een dergelijk verband tussen kwaadheid en verwachte cateraars waarschijnlijk niet bestaat. Tijdens het lezen ontstond er vanzelf een flexplek huren maastricht samenhangend verhaal: u deduceerde direct de oorzaak van Freds ergernis. Dergelijke verbanden ontdekken is onderdeel van het interpreteren van verhalen en is een automatisch proces in Systeem r. Systeem 2, uw bewuste ik, kreeg een interpretatie aangeboden en accepteerde deze. Een verhaal uit Nassim Talebs The Black Swan kan deze automatische zoektocht naar causaliteit verduidelijken. Taleb stelt dat de aandelenkoer
6. Normen, verrassingen en oorzaken 83
sen aanvankelijk stegen op de dag waarop SaddamHoessein in de kraag werd gevat. Beleggers gingen die ochtend kennelijk op zoek naar veilige beleggingen nadat Bloomberg News met het volgende bericht was gekomen: STAATSOBLIGATIES STIJGEN. VANGST VAN HOESSEIN LUIDT MISSCHIEN NIET EINDE TERRORRISME IN. Een half uur later daalden de aandelen weer, nadat het volgende bericht was verschenen: STAATSOBLIGATIES
DALEN. VANGST VAN HOESSEIN MAAKT RISICOVOLLE BELEGGINGEN AANTREKKELIJKER. Uiteraard was de vangst van Hoessein het nieuws van de dag. Vanwege de manier waarop onze automatische zoektocht naar oorzaken ons denken beïnvloedt, werd die flexplek huren breda gebeurtenis de verklaring voor wat er die dag op de beurs gebeurde. De twee nieuwsberichten lijken op het eerste gezicht verklaringen te zijn van wat er in de markt gebeurde, maar een bericht dat twee tegenstrijdige gebeurtenissen kan verklaren, verklaart in feite niets. Het enige wat de berichten doen, is voldoen in onze behoefte aan samenhang: een grote gebeurtenis zou gevolgen moeten hebben en gevolgen hebben oorzaken nodig om ze te kunnen verklaren. We weten lang niet alles wat er op een dag gebeurt en Systeem r is bedreven in het verzinnen van een samenhangend verhaal waarin de beschikbare feiten aan elkaar worden gekoppeld. Neem nu flexplek huren amsterdam de volgende zin:
Na een dag lang toeristische trekpleisters in het drukke New York te hebben bezocht, ontdekte Jane dat haar portemonnee weg was.
Toen mensen die dit korte verhaaltje (en andere verhaaltjes) hadden gelezen, onverwachts aan een herinneringstest werden onderworpen, werd ‘zakkenrollen’ eerder aan het verhaaltje gekoppeld dan ‘trekpleisters’, hoewel het laatste woord wel letterlijk voorkwam in de tekst en het eerste niet.3 De regels van associatieve samenhang kunnen dit verklaren. De gebeurtenis van een kwijtgeraakte portemonnee kan diverse oorzaken hebben: hij kan uit Jane’s zak gevallen zijn, in een restaurant zijn flexplek huren haarlem achtergelaten enzovoort. De combinatie van een verloren portemonnee, New York en drukte wekt echter de indruk dat de portemonnee is ontvreemd. In het verhaaltje over de soep leidt de uitkomst (een tweede persoon wiens gezicht vertrekt of de gespannen reactie op de ober) tot een associatief samenhangende interpretatie van de aanvankelijke verrassing, zodat er een geloofwaardig verhaal ontstaat.

Geef een reactie