Heuristieken en biases

Een vraag die we ons in het begin van het onderzoek stelden, was hoeveel voorbeelden of instanties opgehaald moeten worden voordat we een inschatting kunnen maken van het gemak waarmee dit gebeurt. Het
antwoord is inmiddels flexplek huren maastricht bekend: geen. Probeer bijvoorbeeld te bedenken hoeveel woorden er uit de volgende verzamelingen van letters kunnen worden samengesteld:
XUZONLC]M TA PKERHOB
Al bijna direct, zonder voorbeelden op te halen, wist u dat de ene verzameling meer mogelijkheden biedt dan de andere, misschien wel met een factor rn of meer. Op soortgelijke wijze hoeft u zich geen specifieke nieuwsberichten voor de geest te halen om een idee te krijgen van de relatieve frequentie waarmee verschillende landen het afgelopen jaar in het nieuws zijn flexplek huren breda geweest (België, China, Frankrijk, Congo, Nicaragua, Roemenië … ) De beschikbaarheidsheuristiek vervangt, net als andere beoordelingsheuristieken, de ene vraag door de andere: u wilt de omvang van een bepaalde categorie of de frequentie van een bepaalde gebeurtenis inschatten, maar zegt iets over het gemak waarmee voorbeelden uit uw geheugen lijken te worden opgehaald. Substitutie van vragen leidt onherroepelijk tot systematische fouten. Hoe heuristiek tot bias leidt, wordt duidelijk aan de hand van een eenvoudige procedure: noem flexplek huren amsterdam andere factoren dan frequentie die het uit het geheugen ophalen van voorbeelden vergemakkelijken. Elke factor in de lijst vormt een mogelijke oorzaak van bias. Hierna zijn enkele vermeld. • Een opvallende gebeurtenis trekt uw aandacht en zal snel worden herinnerd. Huwelijksperikelen van Hollywood-sterren en seksuele escapades van politici trekken altijd veel aandacht en u zult dan ook snel voorbeelden kunnen noemen. Dit betekent flexplek huren haarlem dat u de frequentie waarmee deze gebeurtenissen plaatsvinden, zult overdrijven.

Geef een reactie