De intuïtieve keuze

De appel en de banaan staan voor alle willekeurige objecten van een keuze (met inbegrip van gegokte keuzen) en de ro procent staat voor elke willekeurige waarschijnlijkheid. De wiskundige John von Neumann, een van de intellectuele reuzen van kantoor huren maastricht de twintigste eeuw, en de econoom Oskar Morgenstern hadden hun theorie van rationele keuze tussen gegokte alternatieven afgeleid uit een klein aantal axioma’s. Economen namen de theorie van verwachte utiliteit voor twee doelen over: als een logica die voorschrijft hoe beslissingen genomen moeten worden en als een beschrijving kantoor huren breda van de manier waarop Econs keuzen maken. Amos en ik waren echter psychologen en namen ons voor erachter te komen hoe Humans in werkelijkheid riskante keuzen maken, zonder iets te vooronderstellen over hun rationaliteit. We hielden vast aan onze gebruikelijke werkwijze om elke dag langdurig met elkaar van gedachten te wisselen, soms in onze werkkamers, soms in een restaurant en vaak op lange wandelingen door de stille straten van het mooie Jeruzalem. Net als toen we studie maakten van oordeelsvorming, keken we nauwgezet naar onze eigen intuïtieve voorkeuren. We bedachten eenvoudige besluitvormingsproblemen en vroegen ons af hoe we zouden kiezen. Bijvoorbeeld:
Waaraan geef je de voorkeur? A. Gooi een munt op. Als het kop is, win je 100 dollar en als het munt is, win je niets. B. Je krijgt met kantoor huren amsterdam zekerheid 46 dollar.
We probeerden niet de meest rationele of voordelige keuze uit te zoeken; we wilden achter de intuïtieve keuze komen, de keuze die direct aanlokkelijk lijkt. We kozen bijna altijd hetzelfde alternatief. In dit voorbeeld zouden we allebei op safe hebben gespeeld en u zou waarschijnlijk hetzelfde doen. Wanneer we het met overtuiging over een keuze eens waren, geloofden we – naar bleek bijna altijd terecht – dat de meeste mensen onze voorkeur zouden delen en gingen we verder alsof we daarmee kantoor huren haarlem over een stevig bewijs beschikten. We wisten natuurlijk dat we onze intuïties later zouden moeten verifiëren, maar door zowel de rol van onderzoeker als van proefpersoon te spelen konden we snelle vorderingen maken.

Geef een reactie