De biotechnologie

Gerelateerde afbeelding

In de strijd tegen natuurrampen als aids en ebola is de mens dus steeds meer in het voordeel. Maar hoe zit dat met de gevaren die inherent zijn
aan de menselijke aard? De biotechnologie stelt ons in staat om bacteriën en virussen te verslaan, maar verandert mensen tegelijk in een compleet nieuw soort bedreiging. De middelen waarmee artsen zo snel nieuwe ziekten kunnen identificeren en genezen zijn dezelfde middelen waarmee legers en terroristen mogelijk ook steeds gruwelijkere ziekten en pathogene wapens kunnen knutselen. Het is dus waarschijnlijk dat grote epidemieën de mensheid alleen zullen blijven kantoor huren maastricht bedreigen als de mensheid ze zelf creeert, in dienst van een of andere meedogenloze ideologie. Het tijdperk waarin de mens machteloos stond tegen natuurlijke epidemieën is hoogstwaarschijnlijk voorbij. Maar wie weet zullen we het nog gaan missen.
Het einde van de wet van de jungle
Het derde deel van het goede nieuws is dat oorlogen ook aan het verdwijnen zijn. In het verleden namen de meeste mensen oorlog voor lief en was vrede meestal een tijdelijk en onzeker iets. Internationale betrekkingen werden geregeerd door de wet van de jungle, die stelt dat zelfs twee staten die in vrede leven altijd in oorlog kunnen raken. Een voorbeeld: in 1913 heerste er vrede tussen Duitsland en Frankrijk, maar iedereen wist dat ze elkaar in 1914 zomaar te lijf konden gaan. Politici, generaals, zakenlieden en gewone burgers die plannen maakten voor de toekomst, hielden altijd rekening met een mogelijke oorlog. Van de steentijd tot het stoomtijdperk en van de Noordpool tot de Sahara wist iedere mens op aarde dat de buren op elk willekeurig moment hun leefgebied binnen konden vallen, hun leger konden verslaan, hun volk konden afslachten en hun land konden bezetten. In de tweede helft van de twintigste eeuw is deze kantoor huren amsterdam wet van de jungle eindelijk doorbroken of zelfs ingetrokken. In de meeste gebieden werden oorlogen zeldzamer dan ooit. In de eerste agrarische gemeenschappen was menselijk geweld debet aan zo’n vijftien procent van alle sterfgevallen, maar in de twintigste eeuw veroorzaakte geweld maar vijf procent van de sterfgevallen, en in het begin van de eenentwintigste eeuw is het verantwoordelijk voor zo’n één procent van de wereldwijde sterfte.

Geef een reactie